Tudomány / Csillagászat rovat

Linkajánló
A rendszer lelke: hiperpontos órák
A Galileo műholdas navigációs rendszer pontosságát a műholdakra telepítendő, minden eddiginél tökéletesebb atomórák garantálják.
Földrengés és vulkáni aktivitás
Amerikai műholdas adatok arra utalnak, hogy a tavaly májusi nagy indonéziai földrengés nyomán a közelben működő vulkánok aktivitása megnövekedett.
Marsi turistatérképek
Kirándulást tervez a szomszéd bolygóra? Egy kicsit korainak hangzik, de az ESA már készíti a hozzá való térképeket...
Víz már biztosan van a Marson. És élet?
A nemrégiben eltűnt Mars Global Surveyor szonda korábbi – 2005 szeptemberi - képein két olyan vízfolyásnyomot fedeztek fel, amelyek öt évvel ezelőtt még nem léteztek. Ez azt jelenti, hogy a Marson helyenként és időnként még ma is van folyékony állapotú víz.
Az emberek közelebb kerültek a világűrhöz
Az egy hétig tartó konferencián az űrkutatás minden területe szóba került, és a jelenlévő űrügynökségek vezetői mind egyetértettek abban, hogy nemzetközi együttműködés szükséges az űrtevékenységhez.
Grönland jege
Az európai ERS-holdak radaros magasságmérései alapján a kutatók úgy vélik, hogy az utóbbi bő évtized során a grönlandi jégréteg tömege nőtt.
Egy tiszteletbeli magyar űrkutató
Ma 45 éves Thomas Reiter német űrhajós, aki 1995-96-ban a Mir fedélzetén használta a Pille sugárdózismérőt. Születésnapja alkalmából - kissé rendhagyó módon - interjút adott az Űrvilágnak.
Ember tervez
A NASA most hozta nyilvánosságra a DART mesterséges hold – egy egy évvel ezelőtti, kudarccal végződött kísérlet – vizsgálati jegyzőkönyvét, amely sok apró hiba összegződéseként értékelte a műhold elvesztéséhez vezető okokat.
1 2 következő oldal utolsó oldal
© halmaz.hu