Tudomány / Csillagászat rovat

Linkajánló
Tíz éves a Clinton-bejelentés
"Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem »kis zöld emberkékről« beszélünk. Olyan rendkívül kicsiny, egysejtű szervezetekről van szó, amelyek földi baktériumokra hasonlítanak." (NASA közlemény, 1996. augusztus 6.)
Riccardo Nadalini az európai Mars-kutatásról...
Riccardo Nadalini korábban az európai Mars NetLander, ma pedig a BepiColombo Merkúr-szonda egyik mérnökeként, a Német Űrkutatási Központ munkatársaként dolgozik. Az európai Mars-kutatás jövőjéről beszélgettünk.
Űrpókok
Hogyan viselkednek a pókok a súlytalanságban? Ezt vizsgálták ausztrál diákok részvételével 2003-ban, a később szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőgép fedélzetén.
A Naprendszer nyolc bolygója...
...a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz.
Az alvilágot idézi a Plutó két új holdjának neve
2005 tavaszán két új holdat fedeztek fel a Plutó körül – amelyről még a mai napig folynak a viták, hogy bolygónak tekinthető-e. Most a két új hold nevet is kapott: Nix és Hydra. Mindkét elnevezés kapcsolatban áll az ókoriak alvilági elképzeléseivel.
Planetáriumok története: vízhajtástól a projektorig
Az éjszakai égbolt történéseinek modellezése régóta kihívást jelent az egyes korok tudósainak. Az első planetáriumokat már az ókorban létrehozták, ám ezek mérete akkor töredéke volt a maiakénak. Marcellustól a mai planetáriumokig 2200 éves út vezetett el.
Mesél az éjszakai égbolt
A csillagos égbolt látványa mindig is megbabonázta az embereket. Szinte minden kultúra megpróbálta értelmezni az égen elhelyezkedő fényes pontok sokaságát. Ezekből a képzetekből álltak össze a mai ember előtt is ismert csillagképek.
Felfedezték, hogy a Plútó hidegebb a "holdjánál"
Az utóbbi időben újabb és újabb érdekességek derülnek ki a Plútóról, pár hónapja például az, hogy nem csupán egy holdja van, most pedig, hogy a felszíni hőmérséklete hidegebb a Charonénál. Persze még az is vita tárgya, hogy a Plutó bolygó-e egyáltalán.
legelső oldal előző oldal1 2
© halmaz.hu