Tudomány / Csillagászat / Marsi turistatérképek

Linkajánló

Marsi turistatérképek

Mars Express és Beagle-2, A Nap és bolygótestvéreink

Kirándulást tervez a szomszéd bolygóra? Egy kicsit korainak hangzik, de az ESA már készíti a hozzá való térképeket...

Az európai Mars Express szonda nagyfelbontású sztereokamerájának (HRSC) felvételei alapján készültek az első marsi topográfiai térképek. Az 1:200 000-es méretarányú térképeken a domborzatot a megszokott szintvonalakkal jelölik, és megjelenítik a felszíni alakzatok neveit is.

A fentihez hasonló topográfiai térképekkel idővel az egész marsfelszínt lefednék - ehhez több mint tízezer ilyen szelvényre lenne szükség. (Térkép összeállítása: Technische Universität Berlin, 2006; Alapkép: ESA/DLR/FU Berlin/G. Neukum)

Az igazi turistáskodáshoz a 250 méterenként berajzolt magassági kontúrok nem volnának túl praktikusak. De mintául készült 1:100 000-es méretarányú változat is, 100 méterenként megjelenített szintvonalakkal, valamint a még több részletet mutató 1:50 000-es, 50 méteres szintkülönbségeket jelző kontúrokkal (ebből egy részletet a lenti képen mutatunk).

Ha terepi sétához egyelőre (több okból) nem is alkalmasak, a marsfelszín részletes kutatásához idővel megkerülhetetlen referenciaként szolgálhatnak az így előállított térképek.

Szerző: Frey Sándor
Forrás: urvilag.hu

© halmaz.hu