Tudomány / Fizika rovat

Linkajánló
Földrengés a főváros mellett
A Richter-skála szerinti 4.1-es erősségű földrengésről számoltak be Budapest környékéről 2006 utolsó napján 14 óra 39 perckor. Az epicentrum a XVII. kerület - Maglód - Pécel háromszögben volt.
Fraktálok a magnetoszférában?
Cikkünkben az önszerveződő kritikus rendszerek néhány tulajdonságát mutatjuk be, és megvizsgáljuk, hogy ezek a tulajdonságok a magnetoszféra esetén is érvényesek-e.
Az ördög a részletekben lakik
Másfél éve indult az einsteini relativitáselmélet megerősítésére a több mint 40 éve tervezett Gravity Probe B, amelynek programja mostanra lefutott, már csak az eredményeket kell kivárni.
Nanocsöves hokiütő
A NASA a kezdetektől fogva aktív az anyagtudományi kutatásokban. Bár a szén nanocsöves technológiát Japánban találták fel, az amerikai űrkutatásban is széles körben szeretnék alkalmazni.
Villám vissza nem tér?
A közmondással ellentétben igenis előfordul, hogy ugyanoda csap a villám, ahová korábban is. Érdemes tehát megelőző intézkedéseket tenni.
Stephen Hawking
Stephen William Hawking vezető elméleti fizikus. Oxfordban (Nagy-Britannia) született Frank és Isobel Hawking elsőszülött gyemekeként.
A fizika rövid története
Az emberek az ókorok óta próbalták megérteni az anyag viselkedését: miért esnek le az elengedett testek a földre, miért vannak a különféle anyagoknak különböző tulajdonságai, és így tovább.
20 évvel Csernobil után
1986. április 26-án robbant fel a Csernobili Atomerőmű négyes számú blokkja. Míg két évtizeddel a katasztrófa után az érintettek újabb védelmi intézkedéseket, s leginkább egy új betonszarkofág építését sürgetik, addig új lakók lepték el a létesítmény körzetét.
1
© halmaz.hu