Tudomány / Fizika / Nanocsöves hokiütő

Linkajánló

Nanocsöves hokiütő

A NASA a kezdetektől fogva aktív az anyagtudományi kutatásokban. Bár a szén nanocsöves technológiát Japánban találták fel, az amerikai űrkutatásban is széles körben szeretnék alkalmazni.

Az 1991-ben felfedezett újfajta anyag rendkívül strapabíró, ugyanakkor könnyű: sűrűsége hatodrésze az acélénak. A nanocsöves technológia alkalmas arra, hogy az űrhajók tömegét akár a felére csökkentse, mivel a hagyományosan rézből készített vezetékeket kiváthatja az új, jó elektromos vezetőképességgel rendelkező anyag. Sikeresnek ígérkező kísérletek folynak integrált áramkörök gyártásában való felhasználására is. A nanocső különleges kémiai kötésekkel kapcsolódó, koncentrikus héjakat alkotó szénatomokból épül fel.

Egy 2003-ban kezdődött ipari együttműködés eredményeként sikerült a szén nanocsöves anyagot oldhatóvá tenni szerves oldószerekben, miközben a különleges molekulaszerkezetből származó előnyök is megmaradtak. A műanyagokba való keverhetőség kidolgozása megnyitotta az utat rendkívül erős és könnyű szerkezeti egységek előállításához. A legújabb kutatások az űrhajók hővédő burkolatának fejlesztését célozzák.

A "hétköznapi" életben is megkezdődött az újfajta nanocső-polimer kompozit anyag hasznosítása. A kereskedelemben először a sportszerek között bukkant fel, kerékpár-alkatrészek készültek belőle. A képeken látható jégkorong- és baseballütők esetében szintén bevált az új technológia: az ütők erősebbek, rugalmasabbak, ugyanakkor könnyebbek, mint a korábbi típusok. (NASA Spinoff 2005)

Szerző: Frey Sándor
Forrás: urvilag.hu

© halmaz.hu