Tudomány / Pszichológia rovat

Linkajánló
A tudat kérdésének egyes problémáiról
Tegyük fel, hogy mialatt alszol, gonosz tudósok kiveszik az agyadat és egy élet-fenntartó medencébe helyezik - ezzel a gondolattal kezdi Daniel C. Dennett A tudat magyarázata című könyvét(1). E gondolatkísérlet szokásos formája úgy hangzik, hogy a tudósok különböző szerkezeteket kötnek az agyadra, amik szimulálják számodra a környezetet, elhitetvén veled, hogy még mindig az ágyadban fekszel és semmi különös nem történt. Ennél jóval érdekesebb viszont Dennett közbülső feltevése: mi van, ha felébredsz mielőtt rád kötnék a gépeket?
A gyógyszertárban más vásárlási helyzetektől eltérően viselkedünk
Amennyiben a kiszolgálás sorszám-húzással történik, a várakozók kevésbé türelmetlenek, mint a sorban állók, bár az ő figyelmüket is elkerüli a helyiségben kihelyezett plakátok és egyéb promóciós eszközök többsége.
Ha a rokonom stresszel
A stresszhelyzetnek kitett embereken a környezet sokszor hamarabb veszi észre a stressz hatásait, tüneteit, mint maga az ember. Ilyenkor a család több módon reagálhat. Talán könnyebben felismerjük a lehetséges megoldások közül a jobbakat, ha érzelmileg kevésbé érintett helyzetben találkozunk stresszes emberrel.
Az erkölcsi fejlődésről
A személyes fejlődés egyik alapvető fokmérője az egyén erkölcsi változásához kapcsolható. Milyen szabályok és célok irányítják életedet? Miben hiszel, mit tartasz kiemelten fontos emberi normának?
Mit tudnak a gazdagok?
Gondoltál-e már arra, hogy a gazdag emberek többnyire azzal vannak elfoglalva gondolataikban és tetteikben egyaránt, hogy ők maguk irányítsák az eseményeket? Ezzel szemben mit tesznek az anyagi gondokkal küszködő emberek? Ők is abban hisznek, hogy irányíthatják a sorsukat?
Beteg a barátom. Mit tegyek?
Nem akarunk zavarni, hagyjuk, hogy kiheverje a fájdalmat, nem tolakodunk. Tapintatosan nem zaklatjuk idétlen kérdéseinkkel, de tulajdonképpen gőzünk nincs, hogy mi történik Vele.
A nagyvárosi emberek közönye
A nagyvárosokban a balesetet szenvedettekkel szemben sokszor meglepően közönyös magatartást tanúsítanak, miközben a közönyös magatartást tanúsító emberek többsége együtt érez a balesetet szenvedettel és bűntudata van azért, mert elmulasztotta a segítségnyújtást.
Az agy, az elme és a képzelet
Ha a szimbolikus reprezentációt az általa reprezentált dologként fogjuk fel, akkor a szimbolikus reprezentációt otrumnak nevezem. Amikor úgy tudjuk, hogy a rózsáról beszélünk, akkor valójában nem a rózsáról beszélünk, hanem a rózsa szimbolikus reprezentációjáról mint otrumról.
1 2 3 következő oldal utolsó oldal
© halmaz.hu