Tudomány / Pszichológia / Az emberállat

Linkajánló

Az emberállat

"Az ember, az állatvilágban szinte egyedülálló módon nem csak ösztönből, a fennmaradásért, hanem pusztán az élvezetért is gyilkol. Az ilyen emberek velejüknél fogva gonoszak." - írta nekem egy ismerősöm levélben. Azonnal feltűnt a párhuzam, s visszaírtam neki: "Az ember, az állatvilágban szinte egyedülálló módon nem csak ösztönből, a fennmaradásért, hanem pusztán az élvezetért is szeretkezik. Sokak szerint azért van ez, mert többek vagyunk az állatoknál: kiemelkedtünk az állatvilágból."

Sajátos ellentmondással állunk szemben: ugyanazon módon megideologizálva hol rossznak, hol jónak láttatjuk magunkat. Láthatóan semmi egyéb nem áll a dolog mögött, mint görcsös próbálkozások önnön értékrendünk alátámasztására.

Eleve felesleges próbálkozás más szelekciós feltételek szerint fejlődő állatok viselkedéséhez hasonlítani magunkat értékelési szempontból - de mindezek felett még hatalmas nagy tévedéseken is alapszanak az ehhez hasonló érvelések.

Az ember valójában ösztönből gyilkol, az említett élvezet az ösztön megjelenési formája. A meg nem evett vadak gyilkolásának szelekciós feltételeit a csoportban való élet segítette: a vadász eloszthatta zsákmányát, ami egyrészt később viszonzásra talált a többiek részéről, másrészt növelte az illető hírnevét, s nem utolsó sorban megmutatta a nőstényeknek hogy képesek lennének eltartani őket.

Az ember valójában ösztönből szeretkezik, az említett élvezet az ösztön megjelenési formája. A gyerekek hosszan tartó fejlődése - amit többek között szintén a csoportban való élet tett szükségessé - megkívánta a szülők hosszabb távú összetartását. Ha egy férfi nem tudta hogy egy nő mikor termékeny, egyrészt mindig figyelnie kellett rá hogy az ne csalja meg, másrészt kevesebb haszonnal járt neki, ha ő csalta meg (mivel nem tudta a többi nőstényről se hogy mikor termékeny, jobban járt ha a sajátjába fektette energiáit) - mindez pedig növelte az összetartást. Ennek folyománya az is, hogy gyakrabban - és nem csak a termékenység időszakában - szeretkeznek az emberek, és ezért alakultak így a vele kapcsolatos érzések is.

A gyilkolásról és a szeretkezésről meglehet a véleményünk - a többi állat viselkedése azonban semmit se mond arról, hogy nekünk miként kellene viselkednünk. Ha érvelni akarunk valami mellett vagy ellen, mindenekelőtt közös célokra van szükségünk - az érvek csak arra épülhetnek, hogy egy viselkedési forma miként szolgálja az adott célt.

Szerző: ViDe0
Forrás: Video otthona a neten

© halmaz.hu